روکش دندان چیست؟
روکش لایه یا پوسته ای نازک است که مقاومت و پایداری دندان را افزایش می دهد. این روکش استحکام و عملکرد دندان را بهبود میبخشد و همچنین عمر دندان را افزایش میدهد. روکش علاوه بر تامین استحکام لازم برای دندان ها زیبایی لازم را نیز دارد. روکش میتواند از جنس پرسلن-فلز ، تمام پرسلن ، زیرکونیا و روکش طلا باشد.
این روکش ها طی فرآیندی با سمان مخصوص بر روی سطخ دندانها چسبانده میشود.
موارد استفاده از روکش:
- افزایش استحکام و مقاومت دندان
- ترمیم دندان های شکسته و آسیب دیده
- اصلاح بد شکلی و افزایش تاج دندان
- لکه دار شده دندان یا تغییر رنگ دندان
- بستن فواصل بین دندانی
- پوسیدگی دندان
- فرسایش یا سائیدگی دندان
- استفاده به عنوان پایه برای بریج
چرا از روکش دندان استفاده می کنیم؟
از مهمترین عوامل برای استفاده از روکش، ضعیف شدن دندانها و افزایش مقاومت دندان و استحکام دندان است. در دندانهایی که درمان ریشه شده اند، به دلیل قطع شدن مواد رسانی به تاج دندان و از دست دادن آب در توبول های عاج دندان، دندان ضعیف و شکننده میشود و احتما شکستن دندان وجود دارد. لذا دندان بعد از درمان ریشه نیاز است که روکش شوند تا استحکام و مقاومت دندان افزایش یابد.
قبل از روکش در صورت نیاز درمان ریشه انجام میشود و در صورت صلاحدید دندانپزشک داخل کانال ریشه پست قرار میگیرد. سپس دندان تراش لازم داده میشود و قالب گیری برای انجام میگیرد و برای لابراتوار ارسال میگردد. روکش توسط چسب مخصوص و سمان روی دندان چسبانده میشود.
آیا روکش باعث پوسیدگی می شود؟
روکش باعث پوسیدگی نمیشود. جنس روکش ها کاملا با دندانها سازگار هستند و آسیبی به دندان نمی رسانند. عاملی که ممکن است موجب پوسیدگی شود، نحوه اشتباه انجام روکش است. همچنین عدم رعایت بهداشت میتواند باعث گیر غذایی شود و یا باکتری به زیر روکش نفوذ کند و باعث پوسیدگی شود.
انواع روکش
روکش تمام فلزی
این روکش تمام فلزی است و از جنس آلیاژ هایی مانند طلا، پلاتینیوم، کروم-کبالت و موارد مشابه میتواند باشد. این روکش ها مقاومت و استحکام بالایی دارند و تراش کمتری نیاز دارند. اما این روکش ها به دلیل ظاهر کمتر مورد استفاده قرار میگرند. از معایب دیگر این روکشها فرسایش دندان های مقابل است.
روکش های سرامیکی
روکشهای سرامیکی از جنس پرسلن است که هم با محیط دندان سازگاری دارد و هم اینکه کاملا طبیعی و هماهنگ با دندان های طبیعی میباشد. این روکش ها مقاومت کمی دارند که روکش های زیرکونیوم جایگزین این روکش ها شده است.
روکش های زیرکونیا
این روکشها با فریم زیرکونیم ساخته میشود و روی سطخ خارجی آن سرامیک که کاملا همانند دندان طبیعی است قرار میگیرد. روکش های زیرکونیا به دلیل پایه زیرکونیوم استحکام بسیار زیادی حتی بیشتر از روکش های فلزی دارند. به دلیل نداشتن عوارض برای لثه و زیبایی و مقاومت بالای این روکش ها از محبوبترین روکش ها هستند و بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
از مزایای این روکش ها استحکام بالاتر در مقایسه با روکش های دیگر است. همچنین سازگاری و فیتنس خوب با دندان است.
روکش سرامیک و فلز یا روکش pfm
هسته این نوع روکش از جنس فلز است و سطخ آن به دلیل زیبایی از جنس سرامیک است. به دلیل هسته فلزی استحکام خوبی دارند.
عوارض روکش
از عوارض معدود روکش ممکن است التهاب لثه باشد که بیشتر در مواقعی ایجاد میشود که روکش به صورت اصولی نصب نشده باشد.
چنانچه بهداشت درست رعایت نشود ممکن پوسیدگی از کناره های روکش آغاز شود. روکش نباید ایجاد گیر غذایی کند زیرا گیر غذایی باعث پوسیدگی میشود.
خود روکش ایجاد بوی بد نمیکند . ممکن است پوسیدگی زیر روکش ایجاد شود و این پوسیدگی باعث بوی بد شود. همچنین گیر غذایی میتواند باعث بوی بد در دهان شود.
به علت پوسیدگی ثانویه دندان زیر روکش ممکن است باعث لقی دندان شود.
عمر روکش
جنس روکش به خودی خود دارای عمر خیلی زیاد است. اما به دلیل بیماریهای لثه، شکستن دندان، پوسیدگی ثانویه عمر روکش ها کمتر میشود. معمولا روکش ها 10 تا 15 سال میتواند عمر کند. میزان ماندگاری روکش ها به میزان رعایت بهداشت دارد.
آیا روکش درد دارد؟
پروسه انجام روکش دردی ندارد و روکش هم به خودی خود باعث درد نمیشود. اما ممکن است پوسیدگی ثانویه زیر روکش، گیر غذایی و یا التهابات لثه باعث ایجاد درد شود.
مراقبت از روکش دندان
روکش دندان نیاز به مراقبت و رعایت بهداشت بیشتری نیاز دارد. لذا دو بار مسواک در روز و نخ دندان استفاده شود تا از تشکیل پلاک جلوگیری شود. همچنین از گاز زدن چیزهای سخت باید خودداری کنید.
در بهترین کلینیک دندانپزشکی کرج (دکتر رویا تاجیک) انواع روکش دندان توسط بهترین دندانپزشک کرج با همکاری لابراتوار تخصصی ساخته میشود. شما میتوانید برای مشاوره با کلینیک دندانپزشکی تماس بگیرید.